Transverol » Articole » Protectie Cerebrala » Care sunt semnele si simtomele accidentului vascular cerebral (AVC)?
Care sunt semnele si simtomele accidentului vascular cerebral (AVC)?

Din păcate, cele mai multe accidente vasculare cerebrale apar fara nici un avertisment iar în cazul în care nu prezinta nici un simptom, mulţi oameni nu ştiu cum să recunoască semnele asociate cu aparitia accidentului vacular cerebral.

Manifestarile AVC se instaleaza de obicei brusc in cateva secunde sau minute si in cele mai multe cazuri nu se mai observa progresul ale acestor manifestari dar sunt si cazuri in care evolutia unui accident vascular cerebral continua pe tot parcursul unei zile: de exemplu manifestari incipiente ca furnicaturi si amorteli la nivelul bratului sau piciorului pot evolua pana la incapacitatea de miscare a acestor membre.

Simptomele unui accident vascular cerebral diferă, în funcţie de ce parte a creierului a fost afectata şi de intinderea leziunii.

Asa cum s-a mentionat mai sus simptomele unui accident vascular cerebral pot să apară brusc şi pot include:

  • dureri de cap severe, cu nici o cauza cunoscuta,
  • slăbiciune, amorţeală, sau furnicături  pe fata, brat sau picior , mai ales pe o parte a corpului,
  • dificultăţi la mers, ameteala, pierderea echilibrului sau a coordonarii ,
  • incapacitatea de a vorbi sau dificultăţi de vorbire si de înţelegere,
  • probleme cu vederea, cu unul sau ambii ochi, vedere dublă,
  • confuzie sau modificări de personalitate,
  • dificultate la înghiţire sau miscarea braţelor şi picioarelor,
  • pierderea controlului sfincterelor anale si a ale vezicii urinare,
  • pierderea conştienţei.

Un semnal de alarma care anunta un viitor accidentul vascular cerebral sau infarct miocardic este accidentul ischemic tranzitor.

Accidentul ischemic tranzitor numir si atac ischemic tranzitor este cauzat de blocarea partiala sau totala, pe o perioada scurta de timp (cateva minute) a fluxului de sange catre o parte a creierului.

Simtomele sunt asemanatoare cu cele din accidental vascular cerebral dar cu diferenta ca sunt complet reversibile si dispar in maxim 20 de minute. Daca aceste manifestari se mentin mai mult de o ora este sigura trecerea catre un accident vascular cerebral.

Pacientul care sufera un atac ischemic tranzitor trebuie sa se adreseze imediat medicului de familie, departamentului de urgent medicale sau medicului neurolog, pentru evaluarea bolii si instituirea rapida a tratamentului de preventive a unor evenimente mai grave cum este infarctul miocardic sau accidental vascular cerebral.

 Leave a Reply

Name
(* required)
Email Address
( * required - will not be published)
Web Site
Comment
(* required)